Při tělesném cvičení se v organismu vytvářejí odpadové produkty. Kdyby jejich hladina v organismu začala stoupat na neúnosné hodnoty, mělo by to za následek jeho vážné poškození. Vylučovací soustava výrazně zasahuje do odstraňování odpadových látek. Tím se podílí na udržování stálosti tělesného prostředí a při vylučování i na termoregulaci.

Odpadové látky ve formě plynů vydechujeme plícemi (vodní páry a kysličník uhličitý). Tekuté odpadové látky vylučujeme močí a potem. Moč se tvoří v ledvinách, které jsou uložené po obou stranách páteře v oblasti beder. Činnost ledvin je podobný filtru. Ledviny zachycují v krvi nahromaděné odpadní látky. Močí se tyto látky dostávají močovody do močového měchýře a z něho močovou trubicí ven z těla. Obyčejně se za 24hodin vyloučí kolem 1,5litru slámověžluté moči. Při posilování je snížen průtok krve v ledvinách, protože se krev soustřeďuje ke svalům. Se stoupající trénovaností je množství vyloučené moče po cvičení stejné, ale i větší, jako v klidu.

Po namáhavém cvičení se někdy v moči objeví bílkoviny, ale i krvinky. To je příznakem poruch ledvin. Vylučování moče ovlivňují i jiné faktory. Například před důležitým závodem se citlivost močového měchýře zvýší tak, že reaguje už na malé naplnění. Sportovec to vnímá jako nutnost se vymočit. Podobný účinek má i studená koupel, také podchlazení podbříšku způsobí několikadenní zvýšení frekvence močení. Mimo ledvin, jako součást vylučovacího systému funguje i kůže při pocení. Potem se vylučuje i kuchyňská sůl, kyselina mléčná a podobně. Obyčejně, čím více potu se vyloučí tím méně se močí. Při nadměrném pocení mohou vznikat poruchy organismu ze ztráty soli, protože i ty se vylučují potem. Proto při cvičení v teplém prostředí, v létě a podobně ztráty zapříčiněné silným pocením je nutné vyrovnat pitím minerálními vodami.