Potravu přijímáme ústy, kde ji zuby a jazyk rozemelou a kde se smíchá se slinami. Hltáním se potrava dostává do hrtanu a hltanu. Od tud se posouvá do žaludku, kde se promíchává. Žaludek je vlastně zásobník v kterém se připravuje potrava na trávení. Ze žaludku jde potrava do dvanácterníku, do kterého vyúsťuje žlučovod, který přivádí žluč a vývod slinivky břišní. Zde se potrava skoro celá zpracuje na vhodnou směs ke vstřebávání, které se uskutečňuje v tenkém střevě. Z něho se vstřebaná potrava dostává do krevního a mízního oběhu. Z tenkého střeva se neztrávená potrava po souvádo tlustého střeva, kde se zahušťuje vztřebáváním svých tekutých součástí. Od tud se dostává ve formě stolice konečníkem ven. Trávení je automatický proces, jehož kvalita může být ovlivňována různými faktory. Již Pavlov poukazoval na význam chuti, vzhledu, vůni jídla i na prostředí při stolování. Rozčílení se, krátká přestávka po tréningu i před ním, nadměrná námaha a mnoho jiných faktorů známých z každodenního života negativně ovlivňuje trávení. Spolu s požíváním alkoholu, nikotinu, černé kávy mohou mít za následek poškození trávicího ústrojí v podobě katarů, žaludečních vředů a podobně.

Kulturista musí zvlášť dbát na stav svého trávicího ústrojí, protože nekvalitní strávení potravy může zmařit i práci dlouhodobého tréninku.